Exit energiestress, enter BEN

De energiecrisis schudde het landschap door elkaar. De mentale shift van fossiele brandstoffen naar herbruikbare energie heeft zich voorgoed ingezet. Maar in de praktijk is een volledige overstap naar een energiezuinige woningmarkt zeker nog niet voor de eerste jaren. Daarvoor wordt het huidige woninglandschap nog te zeer gedomineerd door oudere woningen. Wie wel als winnaar uit de bus komt: energiezuinige nieuwbouwwoningen. Het aanbod is beperkt, maar de vraag zeer groot. En dit zijn de redenen.

1. Woningmarkt in spagaat

Renovatie dringt zich op bij energieverslindende woningen, maar dat is niet evident nu ook de bouwmaterialen fors in prijs zijn gestegen. De Nationale Bank berekende dat de gemiddelde kost om een woning te renoveren van e-peil E tot e-peil D zo’n 50.000 tot 80.000 euro zou kosten, en in realiteit ligt dit bedrag waarschijnlijk nog een stuk hoger. Deze situatie deed de huizenmarkt in een spreidstand verzanden: een prijsstijging van energiezuinige woningen als gevolg van de toegenomen vraag enerzijds, en een daling in de prijs van woningen die energieverslindend, maar nog te goed zijn om volledig af te breken anderzijds.

2. Eigenaars verplicht tot renovatie

Dat de vraag naar nieuwbouw met EPC-label A is toegenomen, weet ook Kristof Schellekens, woordvoerder van ontwikkelaar Triple Living. “Nu de nieuwe wetgeving eigenaars verplicht om woningen met de slechtste energielabels binnen de vijf jaar te renoveren tot energiescore D, voelen wij de vraag naar onze energiezuinige nieuwbouwappartementen nog toenemen. In die mate zelfs dat een aantal van onze projecten versneld de tweede fase zijn ingegaan of vervroegd een nieuw aanbod lanceerden.”

3. BEN winnaar op alle vlakken

Hoewel nieuwbouw geboekstaafd staat als duur, verdient die aanname in deze tijden wel enige nuance. Een deel van de afbetalingslast wordt immers gecompenseerd door de lagere energielasten. Bij bijna-energieneutrale (BEN)-woningen is de winst nog groter, omdat die naast het allerlaagste energieverbruik, ook fiscale voordelen bieden. “Bij een bijna-energieneutraal project zoals onze nieuwe wijk MIDDEN in Boechout, hoeven kopers de eerste vijf jaar geen onroerende voorheffing te betalen. Wat toch een fikse besparing met zich meebrengt. Komt daarbij nog de wetenschap dat eigenaars dankzij de tienjarige garantie op de constructiewerken ook niet snel voor onvoorziene kosten komen te staan”, aldus Schellekens.

4. Interessant voor investeerders

Ook voor investeerders zijn dat belangrijke argumenten om nieuwbouw te verkiezen boven een renovatieproject. Wat voor hen ook meetelt, zijn de gewijzigde regels met betrekking tot de huurindexering. Alleen bij panden met e-peil A, B of C mag de huurprijs volledig geïndexeerd worden. Bij energieverslindende panden lopen eigenaars deze meerwaarde mis. Alles in acht genomen, en zelfs in tijden van stijgende woningrentes, blijft een aankoop in nieuwbouwvastgoed daarom nog steeds een verstandige en veilige keuze.